北海道大学 大学院水産科学研究院
食品衛生学研究室
リンク
アクセス・連絡先
日本語
|
English
ホーム
HOME
研究内容
Research
メンバー
Member
研究業績
Publication
原著論文
総説・著書
学会発表
その他
北海道大学 大学院水産科学研究院
食品衛生学研究室
日本語
|
English
ホーム
研究内容
メンバー
研究業績
原著論文
総説・著書
学会発表
その他
リンク
アクセス・連絡先
メンバー
メンバー
山木 将悟
山木 将悟
(助教)
YAMAKI Shogo, Ph.D.
メールアドレス: yamaki#fish.hokudai.ac.jp (#を@に変えてください)
researchmap
ORCID(0000-0003-0675-4180)
Google Scholar
業績一覧
2024年
原著論文
"Combination of a novel bacteriophage and D-serine effectively controls Vibrio parahaemolyticus growth in seafood"
Daiki Miura, Shogo Yamaki, Itsuki Tabuchi, Yuji Kawai, Koji Yamazaki
Applied Food Research
4
,
2
,
100558
(2024)
.
DOI: 10.1016/j.afres.2024.100558
"Hydrogenimonas leucolamina sp. nov., a hydrogen- and sulfur-oxidizing mesophilic chemolithoautotroph isolated from a deep-sea hydrothermal vent chimney at the Suiyo Seamount in the Western Pacific Ocean."
Shuya Hatakeyama, Sayaka Mino, Mana Mizobata, Mako Takada, Jiro Tsuchiya, Shogo Yamaki, Yasuhiro Ando, Tomoo Sawabe, Ken Takai
International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology
74
,
10
,
006553
(2024)
.
DOI: 10.1099/ijsem.0.006553
"Biological characterization and genomic analysis of a novel bacteriophage, MopsHU1, infecting Morganella psychrotolerans"
Shogo Yamaki, Koji Yamazaki
Archives of Virology
169
,
9
,
182
(2024)
.
DOI: 10.1007/s00705-024-06112-5
"The Description of Pseudoalteromonas apostichopi sp. nov., Vibrio apostichopi sp. nov., and Marinobacter apostichopi sp. nov. from the Fertilized Eggs and Larvae of Apostichopus japonicus"
Rika Kudo, Ryota Yamano, Juanwen Yu, Shuya Hatakeyama, Chunqi Jiang, Sayaka Mino, Shogo Yamaki, Yasuhiro Ando, Yuichi Sakai, Tomoo Sawabe
Current Microbiology
81
,
246
(2024)
.
DOI: 10.1007/s00284-024-03751-4
2023年
原著論文
"Hydrogenimonas cancrithermarum sp. nov., a hydrogen- and thiosulfate-oxidizing mesophilic chemolithoautotroph isolated from diffuse-flow fluids on the East Pacific Rise, and an emended description of the genus Hydrogenimonas"
Sayaka Mino, So Fukazawa, Jiro Tsuchiya, Jesse C. McNichol, Stefan M. Siever, Shogo Yamaki, Yasuhiro Ando, Tomoo Sawabe
International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology
73
,
006132
(2023)
.
DOI: 10.1099/ijsem.0.006132
総説・著書
"コラム「ヒスタミン食中毒」"
山木将悟(分担執筆)
生食のはなし : リスクを知って、おいしく食べる(川本伸一(編集代表)・朝倉宏,稲津康弘,畑江敬子,山﨑浩司(編)),朝倉書店
,
100–101
(2023)
.
2022年
原著論文
"Inhibition of Morganella morganii growth and histamine production using a bacteriophage cocktail"
Shogo Yamaki, Aoi Sakanoue, Kosuke Arai, Koji Yamazaki, and Yuji Kawai
Food Science and Technology Research
28
,
489–499
(2022)
.
DOI: 10.3136/fstr.FSTR-D-22-00104
"Antimicrobial activity and mechanism of action of oregano essential oil against Morganella psychrotolerans and potential application in tuna"
Di Wang, Chunsheng Li, Chuang Pan, Yueqi Wang, Huan Xiang, Yang Feng, Xianqing Yang, Shengjun Chen, Yongqiang Zhao, Yanyan Wu, Laihao Li, Yuji Kawai, Koji Yamazaki, Shogo Yamaki
LWT
165
,
113758
(2022)
.
DOI: 10.1016/j.lwt.2022.113758
"Broad host range bacteriophage, EscoHU1, infecting Escherichia coli O157:H7 and Salmonella enterica: Characterization, comparative genomics, and applications in food safety"
Shogo Yamaki, Koji Yamazaki, Yuji Kawai
International Journal of Food Microbiology
372
,
109680
(2022)
.
DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2022.109680
2021年
原著論文
"Spore Heat Resistance and Growth Ability at Refrigeration Temperatures of Bacillus spp. and Paenibacillus spp."
Tetsuya Kobayashi, Takanori Azuma, Daisuke Yasokawa, Shogo Yamaki, Koji Yamazaki
Biocontrol Science
26
,
147–155
(2021)
.
DOI: 10.4265/bio.26.147
"Long filamentous state of Listeria monocytogenes induced by sublethal sodium chloride stress poses risk of rapid increase in colony-forming units"
Shogo Yamaki, Yuji Kawai, Koji Yamazaki
Food Control
124
,
107860
(2021)
.
DOI: 10.1016/j.foodcont.2020.107860
2020年
原著論文
"Sanitizing efficacy and antimicrobial mechanism of peracetic acid against histamine producing bacterium, Morganella psychrotolerans"
Di Wang, Shogo Yamaki, Yuji Kawai, Koji Yamazaki
LWT
126
,
109263
(2020)
.
DOI: 10.1016/j.lwt.2020.109263
"Inhibitory effect of a combination with novel jumbo bacteriophages ΦMV-1 and ΦMV-4 on Morganella morganii subsp. morganii growth and histamine accumulation"
Shogo Yamaki, Soya Kuronuma, Yuji Kawai, Koji Yamazaki
International Journal of Food Microbiology
317
,
108457
(2020)
.
DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2019.108457
"Histamine production behaviors of a psychrotolerant histamine-producer, Morganella psychrotolerans, in various environmental conditions"
Di Wang, Shogo Yamaki, Yuji Kawai, Koji Yamazaki
Current Microbiology
77
,
460–467
(2020)
.
DOI: 10.1007/s00284-019-01853-y
総説・著書
"新しい食品微生物制御の展開—バクテリオファージの利用"
山木 将悟, 山﨑 浩司
日本食品科学工学会誌
67
,
352–359
(2020)
.
DOI: 10.3136/nskkk.67.352
"第II編 損傷菌の検出と制御 第2章5-「リステリア損傷菌の発生と制御」"
山木将悟,山﨑浩司(分担執筆)
食品製造・検査における芽胞・損傷菌とその検出・制御技術(土戸哲明, 古田雅一 監修),シーエムシー出版
,
181–185
(2020)
.
その他
"IAFP 2019 Annual Meetingに参加して"
山木将悟
日本水産学会誌
86
,
30
(2020)
.
DOI: 10.2331/suisan.wa2687
2019年
総説・著書
"水産物におけるヒスタミン食中毒とヒスタミン生成菌"
山木将悟, 山﨑浩司
日本食品微生物学会雑誌
36
,
75–83
(2019)
.
DOI: 10.5803/jsfm.36.75
その他
"損傷菌(7)水産物における損傷菌 : 食品加工における損傷菌発生とその問題点"
山木将悟,山﨑浩司
日本防菌防黴学会誌
47
,
467–472
(2019)
.
2018年
原著論文
"Biocontrol of Morganella morganii subsp. morganii and histamine accumulation in tuna meat by treatment with a lytic bacteriophage"
Shogo Yamaki, Yuji Kawai, Koji Yamazaki
Food Science and Technology Research
24
,
329–337
(2018)
.
DOI: 10.3136/fstr.24.329
総説・著書
"Chapter 5 - Control of pathogens and spoilage bacteria on seafood products"
Koji Yamazaki, Shogo Yamaki, Dominic Kasujja Bagenda
Seafood Safety and Quality (Md. Latiful Bari and Koji Yamazaki eds.), CRC Press
,
80–101
(2018)
.
"Chapter 3: Foodborne pathogens related to seafood products"
Shogo Yamaki, Koji Yamazaki
Seafood Safety and Quality (Md. Latiful Bari and Koji Yamazaki eds.),
,
43–61
(2018)
.
2017年
原著論文
"ナイシンおよびショ糖脂肪酸エステルによるListeria monocytogenesの付着およびバイオフィルム形成抑制"
山木 将悟, 濱田 菜歩, 川合 祐史, 山崎 浩司
日本食品科学工学会誌
64
,
493–501
(2017)
.
DOI: 10.3136/nskkk.64.493
"低温性ヒスタミン生成菌Morganella psychrotoleransの水産食品における分布とヒスタミン生成能"
加藤 莉子, 王 迪, 山木 将悟, 川合 祐史, 山﨑 浩司
日本食品微生物学会雑誌
34
,
158–165
(2017)
.
DOI: 10.5803/jsfm.34.158
その他
"食品微生物制御におけるバクテリオファージの利用 "
山木将悟,山﨑浩司
New food industry
59
,
15–23
(2017)
.
2015年
原著論文
"Combined effect of nisin and commercial pectin-hydrolysate treatment on survival and growth of Listeria monocytogenes in soy-seasoned salmon roe products"
Shogo Yamaki, Shinya Shirahama, Tetsuya Kobayashi, Yuji Kawai, Koji Yamazaki
Food Science and Technology Research
21
,
751–755
(2015)
.
DOI: 10.3136/fstr.21.751
"Characterization of a novel bacteriophage, Phda1, infecting the histamine-producing Photobacterium damselae subsp. damselae"
Shogo Yamaki, Yuji Kawai, Koji Yamazaki
Journal of Applied Microbiology
118
,
1541–1550
(2015)
.
DOI: 10.1111/jam.12809
2014年
原著論文
"Characterization of a novel Morganella morganii bacteriophage FSP1 isolated from river water"
Shogo Yamaki, Takuo Omachi, Yuji Kawai, Koji Yamazaki
FEMS Microbiology Letters
359
,
166–172
(2014)
.
DOI: 10.1111/1574-6968.12560
その他
"食品微生物制御へのバクテリオシンの利用"
山木将悟, 山﨑浩司
日本醸造協会誌
109
,
636–642
(2014)
.
DOI: 10.6013/jbrewsocjapan.109.636